Aranycsepp

Aranycsepp

Szent István korában is ugyan azt tették az anyák, amit ma is

2024. augusztus 19. - Aranycsepp

borsi_logo_copy_1.jpgAugusztus 20. Magyarország nemzeti ünnepe és hivatalos állami ünnepe az államalapítás és az államalapító I. Szent István király emlékére. Nézzünk egy kis történelmet szoptatás és hordozás témakörben erről az időszakról:

Szent István kora, azaz a 10-11. századi Magyarország, sok szempontból különbözött a mai időktől.

Az akkori mindennapi élet számos részlete ma már kevéssé ismert, de a történészek és régészek munkája révén néhány érdekességet mégis fel tudunk tárni. 

A középkorban a szoptatás az anyák elsődleges feladata volt, és az anyatejet tartották a legjobb tápláléknak a csecsemők számára. Az anyák általában szülés után azonnal elkezdtek szoptatni, és a gyermeket legalább két évig szoptatták, néha még tovább is. Az anyatej nemcsak táplálékot, hanem immunvédelmet is biztosított a csecsemők számára, ami különösen fontos volt az akkori higiéniai körülmények között.

Az arisztokrata családoknál előfordulhatott, hogy dajkát alkalmaztak, aki az anya helyett szoptatta a gyermeket. Ez különösen akkor volt jellemző, ha az anya valamilyen okból nem tudott szoptatni, vagy ha több gyermek született rövid időn belül.

A gyermekhordozás is fontos szerepet játszott a középkori családok életében. A csecsemőket gyakran kendőkben vagy szövetdarabokban hordozták, amelyeket az anya vagy az apa a testére kötött. Ez lehetővé tette, hogy a szülők szabadon mozoghassanak, miközben a gyermek biztonságban és közel volt hozzájuk. 

A régészeti leletek és korabeli ábrázolások alapján valószínűsíthető, hogy a hordozó eszközök kezdetlegesek voltak, de könnyen alkalmazhatóak.

A kendők vagy szövetdarabok a gyermek testét szorosan tartották, így az anya vagy az apa kezei szabadon maradtak a háztartási vagy mezőgazdasági munkák elvégzéséhez.

Szent István korában a szoptatás és a gyermekhordozás szorosan kapcsolódott a mindennapi élethez és a családi szerepekhez. A gyermekhordozás egyszerű, de praktikus eszközökkel történt, amelyek lehetővé tették a szülők számára, hogy munkájukat is elvégezhessék, miközben gyermekük közelükben és biztonságban volt.

A középkori Magyarországon a családok mindennapi élete számos olyan gyakorlattal volt tele, amelyek ma is hasznosak. A szoptatás és a hordozás természetessége és fontossága a modern korban is releváns tanulságokkal szolgálhat a családok számára.

 szoptatas_a_kozepkorban.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://aranycsepp.blog.hu/api/trackback/id/tr9718456305

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása