Aranycsepp

Aranycsepp

Szorosra fonódva

2024. augusztus 26. - Aranycsepp

borsi_logo_copy_1.jpgA szülői szerep egyik legmeghatározóbb eleme a gyermekkel való kötődés kialakítása. Ennek a kötődésnek számos más dolog mellett, az egyik természetes és hatékony módja a hordozás, amely az elmúlt években egyre nagyobb népszerűségnek örvend.

A hordozás az a gyakorlat, amikor a szülő (vagy más gondozó) a gyermeket egy speciális hordozóeszközben a testén tartja. A különböző kultúrákban régóta elterjedt módszer, amelynek számos formája létezik, például kendő, mei tai, csatos hordozó, stb. A hordozás célja, hogy a gyermek biztonságban, kényelmesen és a szülő közelségében lehessen. 

A kötődő nevelés pedig egy olyan nevelési filozófia, amely a gyermekkel való szoros érzelmi kapcsolat kialakítását részesíti előnyben. Az elmélet szerint a gyermekek érzelmi és fizikai igényeinek gyors és érzékeny kielégítése hozzájárul a biztonságos kötődés kialakulásához, ami hosszú távon pozitív hatással van a gyermek fejlődésére és érzelmi stabilitására.

 screenshot_20240527_225952_chrome.jpg

Előnyei közé soroljuk a fizikai közelséget. A hordozás révén a gyermek folyamatosan érzi a szülő jelenlétét, ami megnyugtató és biztonságot adó érzés számára. Ez a közelség segíti a kötődés kialakulását és erősítését.

Az érzelmi válaszkészség szempontjából a hordozott gyermekek szülei könnyebben észreveszik a gyermek jelzéseit, ami lehetővé teszi az azonnali reagálást és lehetőséget ad a szülőknek, hogy jobban megismerjék gyermekük igényeit és viselkedését, Ez a gyors válaszadás növeli a gyermek biztonságérzetét és erősíti a kötődést.

A hordozott babák gyakran nyugodtabbak és kevesebbet sírnak, mivel a szülő közelsége és a mozgás megnyugtató hatással van rájuk. Ez a nyugalom hozzájárul a pozitív érzelmi fejlődéshez.

Valamint a hordozás elősegíti a gyermek fizikai és kognitív fejlődését, mivel a gyermek részt vesz a szülő napi tevékenységeiben és különböző ingerekkel találkozik. Ez a közös élmény tovább erősíti a kötődést.

Tehát a hordozás és a kötődő nevelés között szoros kapcsolat van, hiszen mindkettő a gyermekkel való mély érzelmi és fizikai kapcsolat kialakítására helyezi a hangsúlyt.

A hordozás nem csupán egy kényelmes módja annak, hogy a gyermek közel legyen a szülőhöz, hanem egy eszköz is, amely segíti a biztonságos kötődés kialakulását és erősítését. Ha szeretnéd gyermekeddel a lehető legszorosabb érzelmi kapcsolatot kialakítani, érdemes megfontolni a hordozás bevezetését a mindennapi életetekbe.

Tanácsadásaim után ilyen, és ehhez hasonló üzeneteket kapok édesanyáktól, amik tovább erősítik hivatástudatom, miszerint valóban megéri a tudást átadni, a hordozást oktatni és boldog baba-mama párosokról hallani:

Anna, 32 éves, egy gyermek édesanyja

"Amikor elkezdtem hordozni a kisfiamat, szinte azonnal észrevettem, hogy mennyivel nyugodtabb és kiegyensúlyozottabb lett. Az éjszakai alvások is javultak, mivel nappal szorosabban kapcsolódtunk egymáshoz."

 

Júlia, 28 éves, egy gyermek édesanyja

"A hordozás segített abban, hogy jobban megértsem a kislányom jelzéseit. Könnyebben tudtam reagálni az igényeire, ami megerősítette a bizalmát bennem és a kötődésünket."

 

Réka, 35 éves, három gyermek édesanyja

"Mindhárom gyermekemet hordozva neveltem, és azt vettem észre, hogy ez a közelség nem csak nekik, hanem nekem is sokat adott. Sokkal magabiztosabb lettem anyaként, és az érzelmi kötelékünk rendkívül erős lett."

 

Zsófi, 29 éves, két gyermek édesanyja

"A hordozás nemcsak a baba, hanem a szülő számára is megkönnyíti a mindennapokat. Szabadabban mozoghattam, és közben folyamatosan kapcsolatban maradtam a kisfiammal, ami fantasztikus érzés volt. Főleg fogzás idején, amikor matrica volt, sokkal könnyebb volt minden így."

 

Emese, 31 éves, egy gyermek édesanyja

"A hordozás és a kötődő nevelés segítségével a lányom sokkal kiegyensúlyozottabb és magabiztosabb lett. Úgy érzem, hogy ez a szoros kapcsolat alapozza meg a jövőbeni biztonságos kötődésünket."

screenshot_20240527_225442_chrome.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://aranycsepp.blog.hu/api/trackback/id/tr9718462717

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

gigabursch 2024.08.26. 16:26:24

Én apukaként imádtam a gyerekeket hordozni.
süti beállítások módosítása