Aranycsepp

Aranycsepp

Majd én megoldom...

2024. június 17. - Aranycsepp

borsi_logo_copy_1.jpgSzülés után apuka csak egy hetet tudott velünk tölteni, aztán jött édesanyám 200 Km-ről pár napra. Utána egyedül voltam a kislányommal minden hétköznap nappal. Az itthoni dolgok (takarítás, főzés, mosás, vásárlás) rám maradtak. Közben ott volt a pici, aki gondoskodást igényelt. Már várandósan is tudtam, hogy én lusta típusú anyuka leszek, ha lehet így fogalmazni.

Mindig is utáltam takarítani, de muszáj, így nem úsztam meg csak azért mert volt egy újszülöttem,

viszont az alvással legalább nem volt gond, mert amikor a pici aludt, akkor én is. Simán hoztam a napi 8 órás javasolt alvás időt, csak épp több részletben. A férjem és anyukám is segítettek, ahogy tudtak, de a láthatatlan meló nagyrésze az én felelősségem volt.

És végül mindent megoldottam a babámmal.

A mindennapi megoldásoknak szerintem a hordozás volt a legkézenfekvőbb formája és írom is, hogy milyen előnyökkel jár:

1: Kötődés 

A legtökéletesebb eszköz a kötődés erősítésére szülő és gyermeke között. A hordozás a baba számára olyan érzés, mintha mindig ölelnék: biztonságos és kényelmes.

Kisbabánknak megszületése után még sokáig létszükséglete a testkontaktus, ám ezt az igényt nagyon fárasztó dolog huszonnégy órában kielégíteni. Főleg akkor, ha kisbabánk nagyigényű, hasfájós, vagy éppen nyűgös, beteg.

A babahordozás segít abban is, hogy az anyán kívül a család többi tagja segíteni tudjon a baba körüli teendőkben vagy egy betegség esetén. Ezzel a tudással felfegyverkezve a nagymama, és az apa is kompetensebbnek érzik majd magukat a saját szerepükben, és ez fontos alapja lehet később is az egészséges, harmonikus családi kapcsolatoknak.

2: Nyugodtság

A hordozott babák nyugodtabban, jobban alszanak a hordozóban, kevésbé kínozza őket a kólika. Egy szoros és bensőséges ölelést nem csak a kezek által biztosíthatunk a babánknak. A megfelelően viselt hurciban hasonlóan kellemes érzés a picinek, mint az anyaméhben: érzi az édesanyja lélegzését, bőrének illatát és szívének dobbanásait.Így hosszabban, nyugodtabban telnek a hordozós alvások, séták, közben pedig az édesanya is közel és biztonságban tudhatja gyermekét. Hordozás közben könnyebb a baba igényeit is mihamarabb észrevenni és reagálni rájuk. 

3: Biztonságos felfedezés

Hordozás során a baba nem comb/csípő magasságban van, mint egy babakocsiban, hanem a mellkasunkon/hátunkon, majdnem szemmagasságban, ezért részt tud venni a társasági életben, figyelheti a környezetét, más embereket, cselekvéseket.

Ami még szuper hozadéka a hordozásnak, hogy segíti az érzelmi intelligencia fejlődésést.

Mikor pihenésre vágyna, akkor a hordozó személy mellkasára vagy hátára hajthatja a fejét, tudva, hogy édesanyja közelségében biztonságban van. 

4: Egészségesebb életmód

Nem csak az anyukának, aki a hurci által sokszor mozgásban van és nem kell gerincferdüléstől tartania (a kézben sokat tartott babával sajnos kényszerűen helytelen testtartást veszünk fel). 

Az első 3 hónapban a babák nagyrésze átesik a kólikán ami egy élettani hasfájás. Jellemző tüneteit hordozással enyhíthetjük, mert a függőleges tartásban a belek jobban tudnak működni, így kevesebb sírós időszakra számíthatunk kólika alatt. Emellett fontos, hogy láz esetén pucér hordozással (anya-baba felsőtestén nincs ruha) el tudjuk vezetni a hőt, így tudunk lázat csökkenteni, illetve megakadályozhatjuk, hogy magasabbra szökjön a testhőmérséklet. Ugyanez érvényes a nyári kánikulában is. Az izzadsággal szintén elvezetjük a hőt egymástól, ezért a hordozás közben -ha gondoskodunk az árnyékolásról is- biztos, hogy nem fogunk hőgutát kapni. És ne feledkezzünk el az izomzat és csontozat megfelelő fejlődéséről sem, amit a hordozás is segít. 

5: A szülőnek is van igénye

Két típusú szülővel szoktam találkozni tanácsadások során.

Az egyik, aki azért (is) szeretne hordozni, hogy szabad legyen a keze, el tudja végezni a házimunkát, mert utálja a kupit és szereti a tisztaságot, de közben nem szeretne eltávolodni a babájától.

A másik, akinek nem prioritás az otthoni teendők, inkább az egyszerűségre és praktikumra törekszik például egy kirándulásnál, vagy bevásárláskor. 

Mindkét típusnak beválik a hordozó, mert aki takarít, vagy épp csak egész délelőtt sétálgatna a babájával, azok is megtalálják számításaikat a hordozó segítségével. Mivel tehermentesít, felszabadítja a kezeket, eloszlatja a súlyt a testen, mégis szoros testkontaktust biztosít. 

5+1: HurciApu

Az apák sokszor kizárva érzik magukat a gyermek körüli teendőkből, így azzal pótolhatják ezt a hiányt, hogy ők is hordoznak. A gyermekágyi időszakban kifejezetten javasolt is, hogy inkább az édesapa hordozza a babát. Még szerencse, hogy

sok HurciApuval találkozom, akiknek megtaníthatom a hordozást. 

screenshot_20240617_111051_pinterest.jpgscreenshot_20240527_225016_chrome.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://aranycsepp.blog.hu/api/trackback/id/tr6918429561

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása