Aranycsepp

Aranycsepp

Jogodban áll!

2024. szeptember 09. - Aranycsepp

borsi_logo_copy_1.jpgAz anyai kompetencia kifejezés gyakran felmerül, de mélyebb értelme ennél sokkal több. Az anyai kompetencia az a jog és felelősség, amely minden anyát megillet gyermeke nevelése és döntései kapcsán. Ez nem a tudásunktól függ, hiszen minden anya ugyanazzal a kompetenciával rendelkezik a gyermeke felett, függetlenül attól, hogy hány gyermeket nevelt, vagy milyen iskolázottsággal bír. 

 Az anyai kompetencia automatikusan „jár” a gyermekkel, és a tudásunk növekedésével sem bővül vagy változik meg. Ellentétben a szakmai kompetenciával, amely az idők során fejlődik és változik, az anyai kompetencia alapvetően teljes és örökérvényű.

Független attól, hogy az anya mennyire "felkészült" vagy „tapasztalt”, mindenki ugyanolyan jogokkal bír a saját gyermeke felett.

 De vannak olyan esetek, amikor az anyai kompetencia korlátozott. Például, amikor mások jogai felülírják a miénket, mint egy járványhelyzet elkerülése és a kötelező oltások beadatása, vagy olyan állapotban, amikor nem tudunk teljesen, például eszméletlen állapotban. Ilyen helyzetekben az anyai kompetencia sem érvényes.

dokinal.jpg

 Az anyai kompetencia gyakorlása során sok esetben olyan kérdésekkel is kell foglalkoznunk, amelyekben nem vagyunk szakértők, mint például egy betegség kezelése. Ilyenkor fontos szakemberek segítségét kérni, akik információval látják el az anyát, lehetőséget adva, hogy tájékozottan hozzon döntést. A szakembertől elvárható, hogy türelmesen válaszoljon az anya kérdéseire, és ne gyakoroljon nyomást a döntés meghozatalakor.

 Az anyai kompetencia tisztelete nemcsak szakemberektől, hanem rokonoktól, ismerősöktől és akár idegenektől is jogos elvárás. Az anyának jogában áll döntéseit megvédeni, és a kéretlen tanácsokat udvariasan elhárítani. Minden anya különböző tapasztalatokkal rendelkezik, és elvárható, hogy környezete ezt tiszteletben tartsa.

 A tisztelet megőrzése érdekében fontos, hogy mi magunk is tartsuk tiszteletben más anyák kompetenciáját. Soha nem szabad elfelejtenünk, hogy minden család helyzete, lehetőségei és realitásai eltérőek, ezért amit mi helyesnek látunk, más számára nem biztos, hogy alkalmazható. Ha azt tapasztaljuk, hogy valakit nem tisztelnek, szelíden felléphetünk az anya védelmében, így hozzájárulva az anyai kompetencia védelméhez.

Ez az anyai kompetencia fontosságának egyik leglényegesebb tanulsága: a tisztelet mindenkor megillet minden anyát, függetlenül attól, hogy mások mit gondolnak a döntéseiről vagy módszereiről.

screenshot_20240527_230510_chrome.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://aranycsepp.blog.hu/api/trackback/id/tr3118487079

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása