Aranycsepp

Aranycsepp

Hogy tanuljam meg hordozni a babámat?

2024. június 06. - Aranycsepp

borsi_logo_copy_1.jpgKik a hordozási tanácsadók?

 

Magyarországon két hordozóiskola közül legalább egyet elvégzett, sikeres elméleti és gyakorlati vizsgát tett, magas szintű, naprakész szakmai tudással és sokrétű gyakorlati tapasztalattal rendelkezik. 


A hordozási tanácsadó várandós felkészítést tart és pocakkötéssel segíti a kismamákat, ismeri a baba anatómiai sajátosságait, a hordozóeszközök tulajdonságait, és azok babára gyakorolt hatásait, és ennek megfelelően személyre szabottan ajánl eszközt és hordozási módot.

A babahordozási tanácsadó nem feltétlenül kell ismerje az eszköz- és kendőgyártók valamennyi termékét, mert ez egy dinamikusan fejlődő terület, de természetesen véleményezni tudja használatukat.

screenshot_20240527_225442_chrome.jpg

Hordozás tanulás "evolúciója"

 

  • A gyári hordozókhoz csomagolt használati útmutatók, leírások sok esetben pontatlanok
  • A videókból pedig szinte lehetetlen ellesni a biztonságos hordozás apró trükkjei, illetve érezni a megfelelő feszességet.
  • A babahordozós Facebook csoportokban csak instant, általános válaszok adhatók legtöbbször nincs lehetőség a család egyéni és egyedi igényeit, illetve élethelyzetét figyelembe venni.gyakran felmerül, hogy sok esetben érdemes személyes, személyre szabott, teljes körű hordozási tanácsadást igénybe venni. 
  • A Baba-Mama klubokon szintén csak alapvető tudnivalókat tudunk elmondani, a már gyakorlás alatt álló kötéseket megigazítjuk, korrigáljuk vagy pontosítjuk, vagy az anyukák kipróbálhatják a hordozást, illetve a különböző hordozóeszközöket. Ez ebben a formában felületes információ-átadásra korlátozódik, hiszen a klubok, ahogy a hordozóeszköz-forgalmazó üzletek, bababoltok, ingyenes tanfolyamok, bemutatók körülményei és a rendelkezésre álló rövid idő sem teszik lehetővé az egyénre szabott, biztonságos kötéstanítást.
  • Próbahordozáskor a hordozási tanácsadó a szülőkre köti a a kiválasztott hordozóeszközben a gyakorlóbabát vagy a saját gyermeküket, hogy megtapasztalják, milyen érzés a testükön hordozni a babát. A kötések lépéseit, aprólékos mozzanatait, a megfelelő feszességet, az apró praktikákat ekkor nincs lehetőség megtanítani, elmondani.

A fentiek egyike sem biztonságos az önálló kötésekhez, így jut el sok édesanya a tanácsadóhoz

  • Mikor a szülők a személyes tanácsadás mellett döntenek, az időpont egyeztetése mellett fontos információ a baba életkora, súlya, aktuális mozgásfejlődése. Ennek fényében készül fel a tanácsadó a találkozóra, és visz magával a család igényeinek megfelelő hordozóeszközöket.

 screenshot_20240527_225800_chrome.jpg

Személyes, személyre szabott, teljes körű tanácsadáskor esetén a hordozási tanácsadó a család otthonába megy egy közösen előre egyeztetett időpontban, 1-1,5 órát tölt ott, teljes figyelmét nekik szentelve. Így a szülők saját otthonukban, számukra biztonságos, kényelmes környezetben gondoskodhatnak kisbabájukról a saját ritmusuk, szokásuk szerint a konzultáció teljes időtartama alatt.
A hordozási tanácsadás egy elméleti résszel kezdődik, melyben a tanácsadó ismerteti a babahordozás anatómiai és pszichológiai hátterét, valamint azt, milyen szempontok szerint tud a család hordozóeszközt választani. Válaszol a felmerülő kérdésekre, kitérhet a hordozást érintő lehetséges felmerülő témákra is (pl. nyári, téli öltöztetés, lehetőségek betegség, láz esetén stb.).

Ezt követően a tanácsadás gyakorlati részében a hordozási tanácsadó bemutatja a hordozóeszközöket, illetve ismerteti a család birtokában lévő hordozóeszköz tulajdonságait és megtanítja a kiválasztott kötés(eke)t. A tanácsadó demobabával dolgozik, míg a szülők saját gyermekkel tanulják meg a kötéseket alkalmazni.
Szerencsés esetben eszköz bérlésre is lehetőség van.
Nagyon fontos, hogy a hordozási tanácsadó a fent leírtakkal csupán lehetőséget nyújt a családnak, de a szülők csak kitartó gyakorlással lesznek eredményesek a hordozás terén. Elengedhetetlen alaposan megfontolt elhatározásuk, valamint energia- és időráfordításuk a tanulásra és a gyakorlásra. Ha probléma vagy elakadás lépne fel, akkor érdemes a tanácsadóval újra felvenni a kapcsolatot és a felmerült kérdéseket újra átbeszélni, a kötéseket korrigálni, esetlegesen vele együtt keresni másik hordozási módot, hordozóeszközt.


Amelyik család igényt tart rá, a hordozási tanácsadó utánkövetést tud biztosítani online vagy személyesen.

Természetesen a személyes hordozási tanácsadásnak meghatározott tarifája van, ez tartalmazza a hordozási tanácsadó ráfordított idejét (felkészülés, esetleges konzultáció másik szakemberrel, illetve a tanácsadás konkrét időtartamát), eszközeinek (gyakorlóbaba, hordozóeszközök) tanácsadásra alkalmas rendelkezésre állását a helyszínen, az utazási költséget, valamint a naprakészen tartott tudást (workshop-ok, továbbképzések, szakmai napok stb.).

*A leírás az Aranycsepp hordozási tanácsadásra vonatkozik, más tanácsadók munkája eltérhet a fent leírtaktól. 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://aranycsepp.blog.hu/api/trackback/id/tr10018422629

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása